Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

infrarood plafondpaneel

Dit artikel gaat over de voordelen van infraroodverwarming. We zullen er een aantal noemen. Maar eerst een korte uitleg over wat infraroodverwarming is.

Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een vorm van elektrische verwarming. Hoewel er andere vormen van zijn, hebben we het hier over infraroodpanelen. Die hebben een hoogte van doorgaans 32 cm en de lengte loopt uiteen van 50 tot 125 cm. Als een infraroodpaneel wordt aangeschakeld, dan begint dat infraroodstraling te produceren. Die straling heeft een bereik van circa drie meter en waar die opvalt, wordt warm

Duurzaamheid

We zijn ons bewuster geworden, dat we duurzaam bezig dienen te zijn. Bij al onze activiteiten moeten we rekening houden met de milieu-effecten. Een belangrijk probleem is de klimaatverandering. De CO2-uitstoot speelt daarbij een grote rol en die komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Bovendien geldt voor die brandstoffen dat de voorraad ervan beperkt is. Elektrisch verwarmen, zoals met infrarood in plaats van met gas, is een stap naar meer duurzaamheid.

infrarood plafondpaneel

Stralingswarmte

Infrarood is een vorm van stralingswarmte. Infraroodstralen warmen amper de lucht op. Indirect gebeurt dat wel, als iets warm wordt door de straling en dan de omgevende lucht verwarmt. Maar dat maakt infraroodverwarming nog geen ruimteverwarming. Op het moment dat je ergens gaat zitten, zet je een paneel aan dat zich binnen drie meter van je bevindt en op jou is gericht. Dan voel je binnen korte tijd warmte. Dat is dus anders dan met radiatoren. De verspilling van energie is zo beperkt. Dat komt ook doordat de moderne infraroodpanelen niet erg warm worden.

Ruimtebesparing

Voor infraroodverwarming worden dus geen radiatoren meer gebruikt, die vloerruimte innemen. Je kunt de panelen ophangen aan wanden. Desgewenst kan een afbeelding erop worden aangebracht. Dan krijgt zo’n paneel ook een decoratieve functie. Een infrarood plafondpaneel is ook een prima oplossing. Zoals al is genoemd, heeft zo’n infrarood plafondpaneel een bereik van ongeveer drie meter. In een woning is dat voldoende om je zittend op een sofa te verwarmen.