Hoe leg je een groendak aan?

Het aanleggen van een groendak is vrij eenvoudig. Je kunt er echter ook voor kiezen om dit uit te besteden. Als je er voor kiest om zelf een groendak aan te leggen moet je rekening houden met een aantal dingen. Indien je ervoor kiest om het uit te besteden, zal iemand anders deze stappen voor je doorlopen. Indien je het groendak niet goed aanlegt kunnen er lekkages ontstaan. Ook kunnen de matten gaan verschuiven. Dit wil je uiteraard voorkomen. De volgende stappen kunnen helpen om te voorkomen dat dit zal gebeuren.

Voor het aanleggen

Voordat je kunt beginnen met het aanleggen zul je een aantal stappen moeten doorlopen. Allereerst moet je het dak inspecteren. Het dak moet namelijk wel geschikt zijn om een groendak te kunnen aanleggen. Ook is het maar de vraag of het dak het gewicht van de matten kan dragen. Als het dak gaat inzakken ben je uiteraard veel tijd en geld kwijt om dit te herstellen. Tot slot moet je kijken naar de helling van je dak. Bij een steile helling wil je voorkomen dat de matten gaan schuiven. Hier leg je dan ook een anti-afschuifsysteem onder. Dit bestaat uit roosters of rasterplaten waar de planten zich aan kunnen hechten. Hierdoor blijft alles goed op zijn plaats liggen. 

Tijdens het aanleggen

Eerst moet je het dak goed schoonvegen en alle onregelmatigheden verwijderen. Hierdoor krijg je geen ongelijkheden in je groendak. Daarna controleer je of het afvoersysteem op het dak in orde is. Indien alles goed is kun je een beschermfolie aanbrengen op het dak. Dit zal je dak beschermen tegen beschadigingen en lekkages. Als je een dak hebt met een helling, is het aan te raden om een drainagedoek neer te leggen op de beschermfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het overtollige water goed kan worden afgevoerd. Het risico op lekkages is nu beperkt tot een minimum.