Een keuken om in te leven

keukeninspiratie

Belangrijke grondlijnen voor een inspirerende keuken

Als we het hebben over het kloppend hart van een huis dan hebben we het over de keuken. De plek waar heerlijk gekookt wordt en zich lekker gaat ontspannen door met elkaar bij te praten. Of je nu aan een verbouwing bezig bent of een nieuwe woning aan het bouwen bent, stel altijd een goed plan van aanpak samen en neem de juiste ontwerpbeslissingen.

Met een inspirerende keuken bedoelen we een grote woonkeuken, waar praktisch alle belangrijke huishoudelijke dingen plaatsvinden, zoals: koken, eten, entertainen, converseren en plannen. Bij zoveel activiteiten op een plek is het belangrijk dat de lay-out van de keuken meer dan functioneel is. Een goede woonkeuken is daardoor over het algemeen een prijzige en uitdagende ruimte om te ontwerpen.

keukeninspiratie

Vijf zaken om te overdenken als je op zoek bent naar keukeninspiratie

1. Levensstijl – Het is belangrijk te weten hoe de ruimte gebruikt gaat worden. Wat is de dagelijkse routine wat betreft het gezinsleven en entertainment? Dit zijn allemaal dingen die meespelen bij het ontwerp van de nieuwe keuken. Dit maakt een keuken tot het middelpunt van het huis. Een plek waar je samenkomt met gasten, het eten bereidt en dingen doorneemt.

2. Beschikbare ruimte – Bepaal hoeveel ruimte je nodig zult hebben. Vaak zijn er nog mogelijkheden om uit te breiden door kamers uit te breken om meer ruimte te creëren. Probeer het beste uit een ruimte te halen om opslagruimte te maximaliseren of om een ontbijtbalie toe te voegen.

3. De juiste lay-out bepalen – Die moet overeenkomen op hoe je de ruimte wilt gaan gebruiken. Uiteraard horen daar keukenblokken met kooktoestellen en misschien wel een kookeiland bij, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is en niemand elkaar in de kookzone in de weg zit.

4. Zone-indeling – Misschien is er wel voldoende ruimte om aparte zones maken, zodat koken en gezelligheid samen zijn, en toch gescheiden. Het toevoegen in de keuken van een kloostertafel kan dan een goede optie zijn.

5. Kasten en opslag – Kasten behoren tot de basis van elke keuken. Het daarom belangrijk de om de juiste stijl en kleurencombinatie te kiezen. Het moet natuurlijk wel een ruimte worden waar het oog ook wat wilt. Afwerkingen, kleuren en de stijlen zijn belangrijk, men wil tenslotte een ruimte maken om gezellig in te kunnen vertoeven.

Tot slot: Een mooie en goed functionerende keuken doet de waarde van een woning verhogen. En dat is niet zo gek, daar 80% van de huizenkopers en -bezitters de keuken in hun top drie van belangrijkste ruimtes hebben. Neem dus de tijd om keukeninspiratie op te doen voor je grote beslissingen maakt.