De vulling van een hoofdkussen

Een hoofdkussen kan gevuld zijn met verschillende soorten materialen. Hierbij kun je onder andere denken aan dons, een synthetische vulling, latex, wol, zijde en bamboe. Elk materiaal heeft z’n eigen eigenschappen. Zo kan een hoofdkussen met bamboe met name tijdens de zomermaanden ideaal zijn. Dit omdat bamboe luchtig en koel aanvoelt. Welk materiaal het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan de hoeveel je transpireert ’s nachts, maar ook aan het feit of je al dan niet allergisch bent voor huisstofmijt. Wanneer je namelijk allergisch bent, is het vaak raadzaam om te kiezen voor een hoofdkussen met een synthetische vulling.

Een synthetische vulling

De meeste hoofdkussens beschikken over een synthetische vulling. Zeker wanneer je allergisch bent is zo’n hoofdkussen aan te raden. Een kussen met een synthetische vulling bestaat bijna altijd uit polyester- of micro-gel vezels. Het fijne van een synthetische vulling, is dat zo’n hoofdkussen voor bijna iedereen geschikt is. Er zijn zowel harde, zachte als medium hoofdkussens verkrijgbaar met een synthetische vulling. Wanneer je een nieuw kussen koopt en achteraf blijkt dat je het kussen te dun vindt, is het bijna altijd mogelijk om extra synthetische vulling aan te schaffen. Dit zodat je je hoofdkussen zelf indien nodig bij kunt vullen. Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Wanneer je vindt dat je kussen te dik is, is het vaak mogelijk om er vulling uit te halen.

Hoofdkussen bijvullen

Vroeg of laat kan het zijn dat je hoofdkussen niet meer aan je persoonlijke wensen en behoeften voldoet. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuw kussen te kopen, maar je kunt ook je huidige kussen bijvullen. Bij een beddenspeciaalzaak wordt er vaak losse kussenvulling verkocht. Daarnaast is het ook mogelijk dat je thuis nog kussenvulling hebt liggen. Dit omdat je je hoofdkussen eerst te dik vond. In veel hoofdkussens zit een rits, zodat je deze eenvoudig zelf bij kunt vullen. Naast dat je een kussen bij kunt vullen, kun je deze ook vaak uitwassen. Het is immers wel zo fris om dat zo nu en dan eens te doen. Meestal zit er aan je kussen een label bevestigd waarop precies staat hoe je dit het beste kunt doen.

Kussen uitwassen

Het is zo nu en dan aan te raden om de hoofdkussens eens uit te wassen. Wanneer je over een wat groter wasmachine beschikt, kun je dit vaak gewoon in je eigen wasmachine doen. Wanneer je zelf niet over een grotere wasmachine beschikt, kun je dit ook doen bij een wasserette bij jou in de buurt. Het is belangrijk om de hoofdkussens zo nu en dan eens uit te wassen. Dit zodat je eventuele aanwezige bacteriën kunt doden. Wel is het belangrijk om te weten dat je niet ieder hoofdkussen zomaar in de wasmachine kunt stoppen. Wanneer je kussen een donzen of synthetische vulling heeft, is dit vrijwel altijd mogelijk. De beste temperatuur waarop je een kussen kunt wassen is 60 graden.